10 autoweetjes om te delen tijdens de borrel.

vrijmibo-vrijdagmiddagborrel-autoweetjes-autofeitjes-wistjedat

10 autoweetjes om te delen tijdens de borrel.

Een vrijdagmiddagborrel, een familie verjaardag of een etentje met vrienden en het valt even stil. Gelukkig weet jij alles van auto’s en met deze 10 autoweetjes tover je bij iedereen een glimlach op het gezicht.

1. Als je in een roze auto rijdt heb je statistisch gezien meer kans om een aanrijding te veroorzaken.

Het Verbond van Verzekeraars doet regelmatig onderzoek naar de oorzaken van aanrijdingen. In 2018 hebben ze de schadestatistieken op kleur gesorteerd. Daaruit bleek dat roze auto’s het hoogste percentage aanrijdingen veroorzaakten. In een groene auto zou je het veiligst zitten.

roze-auto

2. Belgen zijn de meeste agressieve automobilisten van Europa.

Maar dat zouden wij ook worden met zo’n wegdek 😉 Uit een enquête onderzoek blijkt dat 63% van de Belgen regelmatig toetert, scheldt of uitstapt om verhaal te halen. In Nederland houden we het toch nog een stuk netter met 15% van de automobilisten die regelmatig dit gedrag vertoond.

agressie-in-het-verkeer-belgie

3. De trajectcontrole op de A2 Amsterdam – Utrecht haalt een slordige 38 miljoen euro per jaar binnen. 

In 2017 werden er 648.163 verkeersboetes uitgedeeld op de A2 en werd daarmee de meest winstgevende weg van Nederland. Lucratieve business die trajectcontrole… 

geld-boetes-trajectcontrole

4. Meer dan de helft (55%) van alle dodelijke verkeersongevallen in de EU vindt plaats op provinciale wegen.

En slechts 8% van de ongevallen gebeurt op de snelweg. Om nog maar even in te haken op het vorige punt. Misschien die trajectcontroles toch wat verplaatsen? 

snelweg-provinciale-weg-ongevallen

5. Italië heeft de meeste flitspalen.

Italië heeft maar liefst 10.175 flitspalen en heeft daarmee het record van de meeste flitspalen per vierkante meter. Op een Italiaanse snelheidsboete staan altijd meerdere bedragen vermeld. Hoe sneller je betaalt, hoe lager de boete voor je uitvalt.

italie-vlag-flitspalen

6. Ben Hirsch vond in de jaren ‘30 het nu wereldberoemde goedje van Turtle Wax uit in de badkuip van zijn familie.

Ja in een badkuip, later konden ze er vast om lachen. Ben probeerde de wax eerst onder een andere naam te verkopen, maar vanaf 1946 in de naam Turtle Wax niet meer weg te denken uit de autowereld.

turtlewax-autowassen-schone-auto

7. In Turkmenistan hebben automobilisten recht op 120 liter gratis brandstof per maand.

Je leest het goed, 120 liter gratis benzine! Dat zou voor de meeste Nederlandse automobilisten gewoon gratis autorijden betekenen. Maar wacht nog even met je koffers pakken, het land heeft niet alleen maar voordelen…

gratis-benzine

8. Zimbabwe is met 3,35 dollar per liter het duurste land om te tanken.

Maar met de economische problemen en het grote werkloosheidscijfer zullen de meeste inwoners waarschijnlijk ook geen auto bezitten.

Zimbabwe

9. 100 jaar geleden reden er duizenden elektrische auto’s rond.

Wie denkt dat de elektrische auto een nieuw hip idee is, zit er flink naast. De eerste elektrische auto werd al in 1835 geproduceerd. De verwachtingen voor elektrisch rijden waren in die tijd erg hoog. Elektrische auto’s waren sneller en comfortabeler dan voertuigen met verbrandingsmotoren. Concurrentie en beperkte technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de elektrische auto weer uit het straatbeeld verdween.

elektrische-auto

10. De gemiddelde Bugatti-eigenaar heeft ongeveer 84 auto’s, drie vliegtuigen en één jacht. 

Gewoon, omdat het kan. Dat vertelde Wolfgang Dürheimer, de voormalig CEO van Bugatti, in een interview toen hij het verschil tussen Bugatti- en Bentley-eigenaren probeerde uit te leggen.

private-jet-bugatti