Wasstraat of wasbox: wat is beter voor je lak?

wasbox-wasstraat-handwas

Wasstraat of wasbox: wat is beter voor je lak?

Op een zonnige dag de auto afspuiten in de wasbox en als je haast hebt even door de wasstraat. Dat is het ritme wat de meeste mensen kennen met autowassen. Maar wat is nu eigenlijk beter voor de lak? De mannen van Fifth Gear zochten het al eens uit! 

Wasstraat, wasbox of handwas

In de video is te zien hoe drie verschillende wasmethodes getest worden met drie identieke zwarte auto’s. De eerste gaat door de wasstraat, de tweede wordt afgespoten en geborsteld in de wasbox en de derde wordt met de hand gewassen. Naderhand wordt bekeken welke autolak de meeste was schade heeft en welke wasmethode er het beste uit de test komt. Tot de verbazing van de presentator was de wasstraat de absolute winnaar. Op de auto die door de wasstraat was geweest waren veruit de minste krassen te zien. En dat nog wel voor een ouderwetse borstel wasstraat… 

Helemaal krasvrij wassen

In de wastest die op de video te zien is wordt dus gebruik gemaakt van een wasstraat met harde borstels. Hoewel deze als beste uit de test kwam, weten we inmiddels dat het nóg een beetje beter kan. In een moderne wasstraat wordt namelijk geen gebruik meer gemaakt van harde borstels en kun je tegenwoordig dus helemaal krasvrij wassen. Dankzij ontwikkeling van de technologie is het wasproces van je auto helemaal geoptimaliseerd. 

Is je auto afspuiten dan slecht voor je lak? 

Nee, het afspuiten van je auto in de wasbox is niet per se slecht voor je lak. De grootste boosdoener is daar de wasborstel die gebruikt wordt. Met enige regelmaat laten mensen die op de grond vallen waardoor er zand tussen komt. Daar word je natuurlijk niet vrolijk van als je daar vervolgens je auto mee staat te schrobben. Af en toe afspuiten van je auto kan dus geen kwaad, maar laat die borstel de volgende keer lekker staan. Wil je de auto auto goed schoon hebben? Kies dan voor de wasstraat. 

Met de hand wassen? Neem je tijd én je producten

In de test van de video zag je dat de auto met de hand wassen ook slecht uit de test kwam. Dit had met name te maken met het gebruiken van de verkeerde producten. Mocht je het dus een keer leuk vinden om wel zelf de auto te gaan wassen, zorg dan echt dat je de juiste producten in huis hebt en neem er de tijd voor. Want een haastklus met de hand resulteert meestal toch in krassen in je lak. Hoge kwaliteit producten om je auto mee te wassen kun je hier bestellen. 

Uiteindelijk ligt het er natuurlijk ook maar net aan hoeveel plezier jij hebt in het wassen van je auto. Vind je het leuk om af en toe even je auto af te spuiten? Ga gerust je gang. Maar je hoeft je gelukkig ook absoluut geen zorgen over krassen te maken wanneer je een keer voor de wasstraat kiest!