Wasstraat vs. handwas

carwash-handwas-wasstraat-auto-wassen

Wasstraat vs. handwas

Autoliefhebbers raken er maar niet over uitgediscussieerd. Wat is nu beter? De wasstraat of de handwas? Voor beide partijen valt natuurlijk wat te zeggen. Wij zetten de voordelen voor je onder elkaar. 

Van handwas naar automatisch wassen

Auto’s worden sinds jaar en dag met de hand gewassen. Sommige autoliefhebbers zweren erbij en vinden dat het de enige goede optie blijft om je wagen schoon te houden. Maar door de jaren heen zijn er flink wat ontwikkelingen geweest op autowas gebied. Beter ontwikkelde producten en geoptimaliseerde technieken. Dus wie heeft het nu bij het juiste eind? Tot de jaren ‘60 had je sowieso geen keuze als het ging om je auto wassen. Tot die tijd ging het poetsen van je auto gewoon nog met de hand. Er waren natuurlijk wel carwashes, maar ook daar werd de auto met de hand voor je gewassen door de werknemers van de wasstraat. Totdat in 1962 twee, hoe kan het ook anders, Duitse ondernemers patent aanvroegen op hun nieuwste uitvinding: de automatische wasstraat. Dit gebeurde toen nog met twee en later drie harde automatisch draaiende borstels die je auto flink schoon schrobden. Iets waar het imago van de wasstraat helaas nog steeds wel eens onder lijdt. Gelukkig zijn de lak schurende harde borstels tegenwoordig vervangen door zachte, lakvriendelijke versies. 

De automatische wasstraat

Laten we eerst naar de automatische autowasstraat kijken. Deze ontzettend tijdbesparende uitvinding zorgt ervoor dat je auto er aan de ene kant vies ingaat en er aan de andere kant weer schoon uitrolt. Dat klinkt in ieder geval al ontzettend aantrekkelijk. De wasstraat is voorzien van water, autoshampoo, wax en zelfs lucht om je auto weer vlekvrij droog te blazen. Je hoeft dus zelf niets mee te nemen of te doen voor het exterieur van je auto als je door de wasstraat gaat. 

Voordelen van de autowasstraat:

  • Het bespaart je enorm veel tijd. Dit is misschien ook wel meteen de belangrijkste reden waarom mensen hun auto graag door de wasstraat rijden. Een beetje afhankelijk van welk wasprogramma je kiest, sta je binnen enkele minuten weer buiten met een blinkend schone auto. Probeer dat maar eens na te doen met een ouderwetse handwas… 
  • Het is milieuvriendelijk. De wasstraten van tegenwoordig zijn helemaal geoptimaliseerd voor het zo efficiënt mogelijk inzetten van water, zonder te verspillen. Dit in tegenstelling tot het gooien met emmertjes of lekker lang schoonspuiten met de tuinslang, waarbij je geen zicht hebt op de hoeveelheid water die je gebruikt en alles wegspoelt zonder te hergebruiken. 
  • Je auto wordt gewassen met professionele producten. Het zeepmengsel in de wasstraat wordt enkel en alleen gebruikt voor het schoonmaken van auto’s. Zo wordt er bij de carwash van Mr. Glow bijvoorbeeld uitsluitend gebruik gemaakt van de producten van Turtle Wax. Dus niet zoals thuis voor de deur toch nog even stiekem een druppeltje allesreiniger in het sopje, omdat je autoshampoo op was. 
  • Jarenlang onderzoek en ontwikkelde technieken voor de optimale autowasbeurt. Er zijn op de achtergrond continu onderzoeken gaande op zoek naar de nieuwste technische snufjes om je auto nog beter en sneller schoon te krijgen. Waarschijnlijk een grondiger vooronderzoek dan dat je thuis zou doen voor je met een sponsje aan de slag gaat. 

 

De auto met de hand wassen

Zelf de auto met de hand wassen kan een leuke activiteit zijn voor de zaterdagmiddag. Maar niet iedereen houdt ervan en het is daarnaast ook behoorlijk tijdrovend. Toch zijn sommige details beter te behandelen met de hand. Daarom staan bij Mr. Glow de Poetsboys altijd voor je klaar om je auto te controleren op plekjes die met de hand gedaan moeten worden. Maar dat is natuurlijk niet bij iedere carwash het geval. 

Voordelen van de handwas: 

  • Het kan een leuke activiteit zijn, mits je er voldoende tijd voor hebt en het leuk vindt om veel met je auto bezig te zijn. 
  • Je kunt je beter richten op de details. Gelukkig hebben wij daar onze Poetsboys voor! 

 

Als we alles op een rijtje zetten valt voor zowel de handwassers als de wasstraat wassers wel wat te zeggen. De wasstraat is duidelijk sneller, professioneler en gaat een stuk efficiënter met water om. Maar als je een keer wat uurtjes over hebt kan het natuurlijk wel heel leuk zijn om je auto met de hand te wassen. Wij zouden zeggen: Rij voor je wekelijkse wasbeurt gewoon door de wasstraat, het leven is al druk genoeg! En bewaar de handwas voor de vakantie of die extra snipperdag 😉