Strooizout veroorzaakt schade aan je auto

strooizout-auto-schade-winter-wasstraat

Strooizout veroorzaakt schade aan je auto

Ieder jaar worden de wegen in Nederland weer rijkelijk belegd met een laag strooizout. Hoewel dit natuurlijk super fijn is voor de veiligheid, hangen er ook wat nadelen aan al dat strooizout. We zetten de problemen én de oplossingen voor je op een rijtje.

Schade door strooizout

Naast het milieu heeft ook je auto het zwaar te verduren in de periode dat er veel wordt gestrooid. Met name de lak en de carrosserie krijgen te maken met de schade die strooizout kan veroorzaken. Pekel reageert sterk met metalen en laat beschadigingen achter op je lak en carrosserie. Het vocht van opspattende regen of sneeuw zorgt er vervolgens voor dat die beschadigingen gaan roesten. Een vervelende combinatie dus. Strooizout kan trouwens nog een ander naar effect hebben op je auto. Sommige gevoelige sensoren kunnen verstoord raken door het zout. Er kunnen dan waarschuwingslampjes op je dashboard gaan branden zonder dat er iets aan de hand is. Het is dus om verschillende redenen belangrijk om je auto voor, tijdens en na de strooizout periode extra te onderhouden.

Je auto beschermen tegen strooizout

Voor de winterperiode begint kun je al wat doen om je auto te beschermen tegen de negatieve invloeden van strooizout. Een wax laag beschermt tegen barre omstandigheden. Kies daarom voor een wasprogramma die na het wassen ook een wax laag op de auto aanbrengt. Dit werkt onder andere vochtafstotend, waardoor de kans op roesten minder wordt.

schade-strooizout-carrosserie

Extra onderhoud tijdens de strooizout periode

In een gemiddelde winter strooit Rijkswaterstaat zo’n 70.000 ton strooizout over de Nederlandse wegen. Dat is niet alleen hard werken voor hun, maar ook voor jou. Gelukkig kun jij door de wasstraat met je auto. Het is in deze periode extra belangrijk om regelmatig door de wasstraat te gaan. De wasstraat maakt namelijk ook de onderkant van je auto schoon. De onderkant van je auto krijgt misschien wel het meest te  maken met het zout en kun je niet bereiken met alleen een handwas. Om permanente schade aan je auto te voorkomen is het ontzettend belangrijk om het zout zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe meer tijd het krijgt om te reageren met de metalen, hoe groter de kans op roest. Extra onderhoud tijdens de strooizout periode is dus echt een must.

Verzorg je auto na de winter

Als de winterperiode aan zijn einde komt en er niet meer gestrooid wordt, doe je er verstandig aan om je auto goede nazorg te bieden. Kies voor een uitgebreide wasbeurt die ook de onderkant van de auto behandelt. Laat je velgen grondig reinigen en geef de lak van je auto wat extra aandacht. Bij het Turtle Wax Fire&Ice wasprogramma wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Turtle Wax® ICE ™ Instant Shine & Protect Wax Treatment. In dit product zitten oliën die de lak van je auto verzorgen en wax om de lak te beschermen.

wax-autowax-wasstraat-turtlewax

Strooizout is belangrijk voor de verkeersveiligheid in Nederland, maar kan nare gevolgen hebben voor je auto. Wees er dus op tijd bij en voorkom permanente schade. Je auto regelmatig door de wasstraat heen rijden zal je een hoop ellende besparen. Wil je meer weten over wat de wasstraat voor jouw auto kan betekenen? Bekijk dan eens onze verschillende wasprogramma’s.